Blog

Varnish cache voor WordPress

Wat is Varnish cache?

Varnish cache zorgt ervoor dat je website wordt opgeslagen op een efficiënte manier, en vervolgens direct getoond kan worden aan de bezoeker.

Een WordPress website bevat al snel honderden of duizenden bestanden die samenwerken om één website te kunnen tonen. Dat moet voor iedere bezoeker weer opnieuw gebeuren, terwijl de website ondertussen niet veranderd is. Wat als je het eindresultaat van al deze bestanden opslaat, en deze aan iedere nieuwe bezoeker toont? De website laadt razendsnel en vraagt minder kracht van je servers.

Snelheid is belangrijk

Snelheid is belangrijk, en wordt volgens Google alleen maar belangrijker. Zo worden snelle websites al beter gewaardeerd in de zoekresultaten, en verliezen bezoekers snel interesse wanneer de website niet snel genoeg is. Reden genoeg om snelheden altijd te blijven optimaliseren.

Resultaten in het wild

Wat Varnish voor een website kan opleveren is verschillend, en is afhankelijk van veel factoren. Hoewel Bijkoek.nl op veel fronten geoptimaliseerd was, bleek het toevoegen van Varnish maar liefst een snelheidsboost te geven van ruim 40%! Van ongeveer 1 seconde laadtijd, naar 600 milliseconden (ms).

Verbeteringen

Helaas loop je met dit soort technieken toch soms tegen technische problemen. Zo lijkt Varnish (nog) niet (optimaal) te werken met bijvoorbeeld WooCommerce, omdat de winkelmand stopt met werken. Ook werkt het in sommige gevallen nog niet in samenwerking met de nieuwe HTTPS2 technieken.

Iets voor jouw project?

Is Varnish iets voor jou? Ik kijk graag met je mee naar de mogelijkheden voor het implementeren.

Neem contact op

« Terug